Mahjong-säännöt

Mahjongista on erilaisia pelimuotoja, joita ovat mm. Riichi-Mahjong, virallinen kiinalainen mahjong (MCR), muut kiinalaiset säännöt, taiwanilainen mahjong sekä monet muut maakohtaiset sääntövariantit.

Riichi

Suomalaisten keskuudessa kuitenkin suosituin pelimuoto on japanilainen Riichi-Mahjong. Sen pelaajia on kaikkein eniten ja sille on perustettu virallisia seuroja ympäri Suomea. Tiedettävästi ei tällä hetkellä ole olemassa yhtään muuta pelimuotoa pelaavaa seuraa.

Suomessa virallisena Riichi-Mahjongin sääntöinä käytetään Euroopan Mahjong-liitto EMA:n (http://www.mahjong-europe.org/) säännöstöä. Tämä tunnetaan nimellä RCR (Riichi Competition Rules). Tätä sääntökokonaisuutta käytetään Suomen sisällä järjestettävissä virallisissa MFRS-turnauksissa, mukaanlukien Suomenmestaruusturnauksissa, sekä mahdollisissa EM- ja MM-karsintaturnauksissa. Jotkin suomalaiset seurat saattavat käyttää muita riichi-sääntöjä.

Ulkomailla RCR:ää käytetään EMA:n muiden jäsenmaiden kansainvälisissä turnauksissa, mukaanlukien EM-kisat. MM-kisojen säännöt ovat muutamaa eroavaisuutta lukuunottamatta samat. Riichin kotimaassa Japanissa säännöt usein eroavat selvästi RCR:stä, ja tämä pätee myös Tenhou-nettimahjongsivustolla.

Viralliset Riichi-Mahjong säännöt löydät täältä.

MCR

EMA:n toinen virallinen sääntövariantti on kiinalainen MCR. Näiden sääntöjen turnauksia järjestetään ympäri Eurooppaa, ja niillä on myös omat EM- ja MM-kisat. Näillä säännöillä pelaavia suomalaisia ei ole tiedossa, mutta jos heitä tulevaisuudessa ilmaantuu, niin Mahjong Finland myös heidän EMA-vastaavansa ja hoitaa EMA-turnauksiin liittyvät asianmukaisuudet (pelaajanumerot yms).